ЗДРАВЕ

Тези ядки имат хиляди ползи за здравето, но тези хора не трябва да ги ядат

Кестен наричаме ядките на едноименното дърво. То е широколистен вид, който може да срещнем в умерените райони на Северното полукълбо, Европа, Азия и Северна Америка. 

Малцина са тези, които не са опитвали порция ароматни, вкусни печени кестени. Но тези питателни ядки, които имат определени ползи за здравето, може да бъдат и проблем за определени хора.

Ето някои ползи за здравето от кестена:

Добър източник на диетични фибри

Кестените са богати на диетични фибри, които могат да подобрят храносмилането, да поддържат здравето на червата и да намалят риска от някои заболявания, като сърдечни заболявания.

Богат на хранителни вещества

Кестените съдържат витамини и минерали, включително витамин С, витамин В6, фолиева киселина, тиамин, манган, мед и калий.

Антиоксиданти

Кестените съдържат антиоксиданти, които могат да предпазят клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, което може да помогне за предотвратяване на заболявания.

Регулиране на кръвната захар

Някои проучвания показват, че яденето на кестени може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар.

Съдържа калий, който е важен за регулиране на кръвното налягане

Печеният сладък кестен съдържа много малко натрий, но е богат на калий, така че се счита за полезен за хора с хипертония.

За това помага и фактът, че има изразен диуретичен ефект и допринася за елиминирането на течността при хора, които страдат от задържане на вода в организма.

Варените кестени са по-лесно смилаеми от печените, но съдържат малко по-малко калории. Вареният кестен съдържа 120 калории на 100 грама, а печеният 190 калории на 100 грама.

Въпреки че кестенът може да бъде полезен за повечето хора, има ситуации, при които някои хора трябва да го избягват:

Хора с алергии

Възможна е алергия към кестени, но не е толкова често срещана.

Хората, които са алергични към ядки, трябва да бъдат внимателни, тъй като кестените понякога се свързват с алергични реакции.

Хора с бъбречни заболявания

Кестените съдържат определени вещества, които могат да бъдат проблемни за хора с определени бъбречни заболявания.

В такива случаи е препоръчително да се консултирате с лекар, преди да включите кестените в диетата.

Хора с диабет

Въпреки че кестените могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар, хората с диабет трябва внимателно да следят приема на въглехидрати, включително кестени, и да се консултират с лекаря си.

Както при всяка храна, важно е да я консумирате умерено. Ако имате здравословни проблеми или специфични диетични нужди, препоръчвам ви да се консултирате с вашия лекар или диетолог, преди да включите кестени в диетата си./Zdrave.to

ПРОЧЕТИ

Back to top button