ЗДРАВЕ

Учените казват: Можете да ядете всичко, но в определени часове

Тази новина със сигурност ще зарадва мнозина, които страдат от диабет тип 2 и затлъстяване. Учените твърдят, че за борбата с подобни заболявания изобщо не е необходимо да се подлагате на строга диета и рязко ограничаване на броя на калориите. Достатъчно е да се храните само на строго определени интервали от време. 

Или, както се нарича този начин на хранене, да се подложите на периодично гладуване.

„Този вид гладуване е подходящо за хора, които не могат да спазват диета или просто са уморени от този начин на живот“, казва един от авторите на изследването, проф. Криста Варади. Учените стигнали до това заключение по време на експерименти, в които участвали 75 пациенти. Всички те преди това са се опитвали да отслабнат, а също и да намалят нивата на кръвната си захар чрез спазването на строги диети.

Учените разделили доброволците на две групи. В едната от тях участниците продължили да спазват строга диета, като намалили калоричното съдържание на ежедневната си диета с една четвърт. Във втората група не е имало такова строго ограничение на калориите, но те са приемали храна само в определен интервал от време – от 12.00 до 20.00 часа. Тоест, постът е продължил шестнадесет часа на денонощие.

Шест месеца по-късно учените обобщили резултатите от експеримента. Оказало се, че периодичното гладуване се бори с болестите много по-ефективно от ограничаването на калориите. Средно това е позволило на участниците в проучването да намалят теглото си с 3,6%. Това е два пъти повече от тези на нискокалорична диета (1,8%). Освен това във втората група е регистрирано намаляване на концентрацията на гликиран хемоглобин и други биомаркери, свързани с нивата на кръвната захар.

Между другото, в други експерименти продължителността на гладуването е било осемнадесет и двадесет часа. Но учените смятат, че най-нежният вариант – шестнадесет часа, е доста ефективен. Според тях експериментът показал, че храненето на определени интервали превъзхожда традиционните диети при лечението на диабет. Изследването е публикувано в списанието JAMA Network Open.

ПРОЧЕТИ

Back to top button