ЗДРАВЕ

Просто средство сваля холестерола

Бергамотът, чието масло е популярно лекарство за безсъние, е цитрусов плод, отглеждан предимно в Южна Италия и има дълга история на употреба в традиционната италианска медицина за лечение на треска и инфекции.

Днес някои изследвания подкрепят антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на плода, демонстрирайки неговите потенциални свойства за понижаване на холестерола, съобщава Healthline.

Клиничните проучвания показват, че бергамотът в различни форми може да понижи нивата на общия и липопротеиновия холестерол с ниска плътност, когато се приема през устата. Лабораторни изследвания показват, че полифенолите на бергамот могат да повлияят на специфични ензими, участващи в метаболизма на холестерола.

Систематичен преглед на 12 проучвания установи, че консумацията на бергамот води до следните резултати: намаляване на общия холестерол с 12,3% до 31,3%, намаляване на LDL холестерола със 7,6% до 40,8%, редуциране на нивата на триглицеридите с 11,5% – 39,5%.

Клиничните проучвания показват намаляване на нивата на холестерола само след няколко седмици редовен прием на добавки. Изследванията обикновено продължават 1-6 месеца. Въпреки това, времето, необходимо на бергамота или неговите екстракти за понижаване на холестерола, може да варира в зависимост от човека и неговото състояние.

Определянето на точното количество бергамот, което трябва да се приема за контролиране на холестерола, може да зависи от няколко фактора, включително формата на бергамот (екстракт, масло, добавка), концентрацията му и индивидуалните здравословни условия.

Типичните дози в проучвания, изследващи понижаващите холестерола ефекти на бергамот, варират от 150 милиграма (mg) до 1500 mg екстракт на ден.

Някои хора могат да получат алергични реакции към бергамот, водещи до симптоми, като обрив, сърбеж или затруднено дишане. Важно е да се консултирате с вашия лекар, преди да приемате добавки с бергамот, особено ако приемате някакви лекарства.

ПРОЧЕТИ

Back to top button