ЗДРАВЕ

Революционно: Как израстват истински зъби, без импланти и протези?

Учените отдавна търсят алтернативни начини да заменят липсващите зъби, осигурявайки на човек възможността да си върне в максимална степен дъвкателните функции. Най-успешният от тях е тъканното инженерство. Тази област се развива с бързи темпове и дава надежда, че могат да израснат нови, на мястото на повредените и изгубени зъби.

Има няколко метода за израстване на нови зъби, които са в различни етапи на изследване и развитие.

Методите могат да бъдат разделени на външни и вътрешни, в зависимост от това къде протича процесът на формиране на зъбите.

• Външно, чрез биопечат

Новият зъб се израства изцяло извън тялото от специална 3D отпечатана рамка и след това се имплантира в устата. Недостатък засега на тази опция е, че все още не позволява да се възпроизведат напълно всички характеристики на истинския зъб. Тоест, получава се нещо подобно на структурата, но цветът и формата могат да се различават. Това може да доведе до затруднения с имплантирането и присаждането.

• Вътрешно, чрез тъканно инженерство

Новият зъб расте директно в устната кухина от засаден биоинженерен рудимент. Например, японски учени успяха да отгледат зъбен зародиш, състоящ се от дентин, пулпа и емайл, както и кръвоносни съдове и пародонтални тъкани.

Поставили са го на мишки на мястото, откъдето е бил изваден естественият им зъб. След две седмици новото зъбче се вкоренява добре, започва да расте и да функционира. Не се различава по сила, структура и външен вид от естествените зъби на мишката. Но гризачите първоначално имат повече стволови клетки в зъбите си от хората и те непрекъснато се делят. Затова и постигнатият при тях резултат не означава на практика, че ще сработи така успешно и при хората. 

• Вътрешно, чрез молекулярно инженерство

Друг начин за израстване на нов зъб е да се изключат гените USAG-1, SPRY2 или SPRY4, които блокират растежа на нови зъби. Оказа се, че след „изключването“ на тези гени, на гризачите им израстват допълнителни зъби.

Предполага се, че това ще даде възможност да се възпроизведе зъб там, където е паднал или не е израснал. За целта се инжектира специална смес в гнездото – мястото, където трябва да бъде зъбът. Тя съдържа вещества, които „изключват“ гените, както и специални клетки, които ще помогнат за образуването на нов зъб. По този начин процесът на растеж на зъбите може да започне отново.

Важно: описаните методи все още са в етап на експериментално изследване. Следователно, необходими са допълнителни тестове и валидиране, преди да могат да бъдат използвани в клиничната практика.

ПРОЧЕТИ

Back to top button